Хімічна стійкість кріплення з нержавіючих сталей А2 і А4

Нержавіючі сталі для кріплення
Нержавіючий кріплення виготовляється європейськими виробниками, в переважній більшості випадків, з корозійно-стійких аустенітних нержавіючих сталей:
- А2 (так звана «харчова нержавіюча сталь») – відповідає ряду нержавіючих сталей: 12Х18Н10, 08Х18Н10, 03Х18Н11 – вибираються європейським виробником на свій розсуд;
- А4 (так звана «кислотостійка неіржавіюча сталь») – відповідає ряду нержавіючих сталей: 03Х17Н14М2, 03Х17Н14М3 – вибираються європейським виробником на свій розсуд.
Зведена таблиця стійкості до хімічної корозії кріплення з нержавіючих сталей А2 і А4 в різних агресивних середовищах
Умовні позначення в таблиці:
0 - кріплення стійкий (беручи до уваги наявність (L));
1 - невеликий вплив, кріплення придатний до обмеженого застосування в деяких областях;
2 - слабка опірність, кріплення допускається до застосування на нетривалий час при обов'язковому контролі;
3 - відсутність опірності - необхідно застосовувати кріплення з більш стійких сталей, сплавів;
(L) - небезпека точкової корозії кріплення, навіть у стійких класах.
Агресивне середовище | Концентрація агресивного середовища | Температура,°C | Кріплення із сталі А2 | Кріплення із сталі А4 |
---|---|---|---|---|
Повітря | — | — | 0 | 0 |
Стічна вода (зі слідами сірчаної кислоти) | — | до 40° | 0 | 0 |
Ацетон СН3СОСН3 | концентрований | 20° | 0 | 0 |
Ацетилхлорид СН3COCl | — | кипіння | 1 | 0 |
Алюміній Al | розплавлений при 750° | 3 | 3 | |
Хлорид алюмінію (L) AlCI3·6Н2O | 5% | 50° | 2 | 1 |
Мурашина кислота HCOOH | 10% | 20° | 0 | 0 |
15% | 20° | 0 | 0 | |
100% | 20° | 0 | 0 | |
Аміак NН3 | — | — | 0 | 0 |
Хлорид амонію (L) NН4Cl | 10% | кипіння | 0 | 0 |
25% | кипіння | 1 | 1 | |
50% | кипіння | 2 | 1 | |
охолоджений розчин | 20° | 0 | 0 | |
нагрітий розчин | кипіння | 2 | 1 | |
Нашатирний спирт NН4OH | 10% 25% 50% | від 20° до кипіння | 0 | 0 |
Перхлорат амонію (L) NН4CIO4 | 10% | від 20° до кипіння | 0 | 0 |
Анілін C6Н7NН2 | 20° | 0 | 0 | |
Яблучна кислота НООС-СН (ОН) -СН2-СООН | до 50% | 20° | 0 | 0 |
Сидр | — | 20° | 0 | 0 |
Етиловий спирт C2Н5OH (етанол) | концентрований | 20° | 0 | 0 |
Діетиловий ефір C4Н10O | — | кипіння | 0 | 0 |
Бензин | концентрований | 20° | 0 | 0 |
Бензойна кислота C6Н5СООН | концентрований | 20° | 0 | 0 |
Пиво | — | 20° | 0 | 0 |
Кров | — | — | 0 | 0 |
Спирти | — | 20° | 0 | 0 |
Бром (L) | — | від 20° до кипіння | 3 | 3 |
Пахта | — | 20° | 0 | 0 |
Масляна кислота C4Н8O2 | 100% | 20° | 0 | 0 |
Хлор Cl газ | — | 20° | 0 | 0 |
Хлор Cl в сухому стані | — | 20° | 3 | 3 |
Хлор Cl у вологому стані (L) | — | 100° | 3 | 3 |
Хлорне вапно (L) Ca (ClO)2 | суха | 20° | 0 | 0 |
волога | 20° | 1 | 1 | |
відбілювач 25 г/л | 20° | 1 | 0 | |
Хлороформ CHCL3 | зневоднений | 20° | 0 | 0 |
Хлорна вода (L) | — | 20° | 1 | 1 |
Хлороводород газ (L) HCl | — | 20° | 1 | 1 |
— | 50° | 1 | 1 | |
— | 100° | 2 | 1 | |
— | 400° | 3 | 3 | |
Оксид хрому (VI) CrO3 | 10% | 20° | 0 | 0 |
Оксид хрому (VI) CrO3 | 20% | 20° | 1 | 1 |
Залізисті чорнило (L) | — | 20° | 0 | 0 |
Фосфат заліза | — | 98° | 0 | 0 |
Нафтові масла | — | 20° | 0 | 0 |
Оцет спиртовий оцет | — | 20° | 0 | 0 |
Оцтова кислота СН3COOH | 10% / 50% | 20° | 0 | 0 |
Заморожена оцтова кислота СН3COOH | 100% | 20° | 0 | 0 |
100% | кипіння | 1 | 1 | |
Оцтова кислота + перекис водню СН3COOH + Н2О2 | 50% | 20° / 50° / 90° | 0 | 0 |
Олеїнова кислота З17Н33COOH | тиск 30 bar | 150° | 0 | 0 |
Олеїнова кислота З17Н33COOH зі слідами Н2SО4 | — | нагрітий | 2 | 1 |
М'ясо | — | — | 0 | 0 |
Фтористоводнева кислота - фтороводород Н2F2 | 40% | 20° | 3 | 3 |
Фруктові соки і фруктові кислоти | — | 20° | 0 | 0 |
Овочі | — | кипіння | 0 | 0 |
Таніни | 5% | 20° | 0 | 0 |
Гліцерин З3Н5 (OH)3 | концентрований | від 20° до кипіння | 0 | 0 |
Сеча (L) | — | 20° | 0 | 0 |
Йод (L) | — | 20° | 1 | 0 |
Кава | — | від 20° до кипіння | 0 | 0 |
Сульфат калію K2SO4 | 10% | 20° | 0 | 0 |
Хлорид калію KCl | — | від 20° до кипіння | 0 | 0 |
Гексацианоферрат (III) калію (червона кров'яна сіль) K3(Fe[CN]6) | — | 0 | 0 | 0 |
Гексацианоферрат (II) калію K4[Fe(CN)6], 3 H2O) | — | від 20° до кипіння | 0 | 0 |
Гідроксид калію KOH | 50% | 20° | 0 | 0 |
Перманганат калію KMnO4 | концентрований | від 20° до кипіння | 0 | 0 |
Хлорид кальцію (L) CaCI4,6H2O | — | 20° | 0 | 0 |
Гідроксид кальцію Ca (OH)3 (вапняне молоко) | — | 20° | 0 | 0 |
Вуглекислий газ CO2 | — | нагріте стан | 0 | 0 |
Вуглецевий тетрахлорид CCI4 | зневоднений | 20° | 0 | 0 |
Царська горілка (L) HCl + HNО4 | — | 20° | 3 | 3 |
Мідний купорос СиЅО4 · 5Н2O | концентрований | від 20° до кипіння | 0 | 0 |
Клей містить кислоти) | - | кипіння | 0 | 0 |
Лляне масло + 3% Н2ЅО4 | — | при 20° і 200° | 0 | 0 |
Гептагідрат сульфату магнію МдЅО4·7Н22O (англійська сіль) | концентрований | 20° | 0 | 0 |
Метиловий спирт СН3OH (метанол) | концентрований | 20° | 0 | 0 |
Молоко | свіже / кисле | до 70° | 0 | 0 |
Молочна кислота CH3 COOH CHOH | 1,5% і 80% | 20° | 0 | 0 |
Меланж (суміш сірчаної і азотної кислоти) | 50% Н2ЅО4 + 50% HNО3 | 50° | 0 | 0 |
75% Н2ЅО4 + 25% HNO3 | 50° | 1 | 0 | |
20% Н2ЅО4 + 15% HNО3 | 50° | 0 | 0 | |
70% Н2ЅО4 + 10% HNО3 | 50° | 0 | 0 | |
30% Н2ЅО4 + 5% HNО3 | 50° | 0 | 0 | |
Монохлоруксусная кислота (L) СН2ClCOOH | 50% | 20° | 1 | 1 |
Хлорид натрію (L) NaCl (кухонна сіль) | насичений розчин | 20° | 0 | 0 |
насичений розчин | 100° | 1 | 1 | |
Натрієва сіль (L) Гідроксид натрію (каустична сода або їдкий натр) NaOH | 5% | 20° | 2 | 2 |
5% | кипіння | 3 | 2 | |
25% | 20° | 0 | 0 | |
50% | кипіння | 2 | 2 | |
Гіпохлорит натрію (L) NaOCl - відбілювач | 5% | від 20° до кипіння | 1 | 1 |
Карбонат натрію Na2CO3,10H2O | 10% | кипіння | 0 | 0 |
Сульфат натрію Na2SO4,10H2O | — | 20° | 0 | 0 |
Новокаїн | — | 20° | 0 | 0 |
Фруктове пюре, містить SO2 | — | — | 0 | 0 |
Мастильні масла | — | 20° | 0 | 0 |
Рослинні олії | — | 20° | 0 | 0 |
Кислотні миючі засоби | — | 95° | 0 | 0 |
Пральний порошок | — | від 20° до кипіння | 0 | 0 |
Нафта | — | 20° | 0 | 0 |
Ортофосфорна кислота H3РО4 | 1% / 10% / 45% / 60% | 20° | 0 | 0 |
Проявник фотографічний | — | 20° | 0 | 0 |
Фіксаж (закріплювач) (L) | — | 20° | 0 | 0 |
Маринад | — | 20° | 0 | 0 |
Азотна кислота HNО3 | 7% / 10% / 25% / 37% / 50% | 20° | 0 | 0 |
Соляна кислота HCl | 0,5% | 20° | 1 | 1 |
кипіння | 3 | 3 | ||
Розсіл квашення капусти (L) | — | — | 2 | 1 |
Свинячий жир | — | 20° | 0 | 0 |
Рідке мило | — | 20° | 0 | 0 |
Сірка суха | плавлення | 130° | 0 | 0 |
Сірковуглець CS2 | — | 20° | 0 | 0 |
Сірчана кислота Н2ЅО4 | 1% | 20° | 1 | 0 |
кипіння | 1 | 1 | ||
2,5% | 20° | 1 | 0 | |
кипіння | 2 | 2 | ||
5% | 20° | 1 | 0 | |
кипіння | 3 | 2 | ||
7,5% | 20° | 1 | 0 | |
кипіння | 2 | 2 | ||
10% | 20° | 2 | 1 | |
20% | 20° | 1 | 1 | |
80% | 20° | 1 | 1 | |
70° | 3 | 2 | ||
98% | 20° | 0 | 0 | |
концентрована | 70° | 2 | 2 | |
Олеум (димляча сірчана кислота) Н2S2О7 | — | 20° | 0 | 0 |
— | 100° | 1 | 0 | |
Сірководень Н2S | < 4% | 20° | 0 | 0 |
Сірчиста кислота Н2SПро3 | насичена | 20° | 0 | 0 |
при тиску 4 бар | 135° | 1 | 0 | |
при тиску 5-8 бар | 160° | 2 | 1 | |
при тиску 10-20 бар | 180-200° | 2 | 1 | |
Морська вода (L) | — | 20° | 0 | 0 |
Мило | — | 20° | 0 | 0 |
Гірчиця (L) | — | 20° | 0 | 0 |
Скипидар | — | 20° | 0 | 0 |
Водяний пар | — | 400° | 0 | 0 |
Водяний пар з ЅО2 | — | — | 1 | 0 |
Водяний пар з З2 | — | — | 0 | 0 |
Вино | — | від 20° до підігрітого стану | 0 | 0 |
Винна кислота | 10% і 50% | 20° | 0 | 0 |
Лимонний сік | — | 20° | 0 | 0 |
Лимонна кислота З6Н8Про7 | 1% / 10% / 25% / 50% | 20° | 0 | 0 |
Цукровий розчин | — | від 20° до кипіння | 0 | 0 |